Kategorier
Nyheter & tips

10 saker du bör tänka på i samband med lån av pengar

Bild: Pixabay

Precis som med allt annat som rör din ekonomi gäller det alltid att ta sig en extra funderare och ta del av tips för att få reda på vad som gäller i samband med att du ska låna pengar.

Oavsett om du ska ansöka om lånelöfte för ett bolån, behöver ett billån eller är i behov av att ta ett snabblån, så bör man läsa på innan. Att låna pengar är något de flesta behöver göra ibland, men hoppa inte över att läsa igenom användarvillkoren i låneavtalet.

Här har vi listat 10 saker du bör tänka på i samband med lån av pengar!

10. Gå igenom din ekonomi

Ta en titt på din ekonomi och räkna ut hur mycket du kan undvara varje månad. Du kontrollerar vilka inkomster, levnadskostnader och utgifter du har per månad. Tänk på att du alltid bör ha en marginal för oförutsedda utgifter och gör ingen kalkyl som inte överensstämmer med verkligheten. Skulle det vara så att marginalerna är små bör du kanske hitta en annan lösning än att låna pengar.

9. Jämför långivare

Jämför långivare för att du ska hitta ett lån som uppfyller dina behov och önskningar, samt har den avbetalningsperiod som du är ute efter. Det gör att du får ett lån som är på dina villkor och inte långivarnas. Glöm inte bort att även jämföra lånekostnaderna, för det kan vara stora skillnader mellan långivarna.

8. Välj rätt lånetyp

Vilken typ av lån är du ute efter, är det ett snabblån som du ska använda för att passa på att handla på rean eller du ska investera i en bostad. Oavsett vilken typ av lån så behöver du tänka på att du behöver ha förutsättningarna att kunna betala tillbaka lånet i tid.

7. Spara

Tänk även på om du kan börja spara pengar för att du ska kunna låna pengar. Kan du spara pengar genom att minska ner dina utekvällar, ta med en matlåda till jobbet, säga upp abonnemang eller liknande så gör detta. Genom att ändra dina vanor gör att du har möjligheten att minska dina utgifter och istället ha råd med att betala tillbaka ett lån. Är du inte beredd att göra dessa uppoffringar så bör du heller inte ta ett lån.

6. Se till att ha en regelbunden inkomst

Skulle det vara så att du enbart jobbar extra eller har en timlön som gör att din ekonomi är rena rama berg- och dalbanan, då bör du tänka efter en gång till innan du ansöker om ett lån. För det är mycket viktigt att du har en regelbunden inkomst som ser till att du kan göra dina inbetalningar på lånet varje månad under hela återbetalningstiden.

5. Låna ej om du blir arbetslös

Finns det en risk att du blir utan ett arbete inom en snar framtid bör du inte söka ett lån. Om du ändå känner att du vill ta ett lån bör inte lånet ha en lång avbetalningstid. Visst det kan vara svårt att sia om du får behålla arbetet eller inte, men gå på magkänslan och hur det har gått för företaget de senaste åren. Har företaget gått med vinst, så kommer de förmodligen inte säga upp några personer.

4. Planera för oförutsedda utgifter

En annan sak som också är svårt att veta om det kommer hända eller inte. Det är om du skulle mot förmodan blir sjuk och bli långtidssjukskriven så att dina inkomster kommer att minska. Det är bra att tänka sig olika scenario som är tänkbara. Din bil behöver en större reparation, kommer du ha råd att betala den utan att avbetalningen för lånet påverkas. I värsta fall kan du få straff- och påminnelseavgifter eftersom du inte betalade lånet i tid. Det kan till och med bli så att ditt ärende hamnar hos inkasso och du får en betalningsanmärkning. Därför bör du alltid försöka planera så noggrant som möjligt för eventualiteter.

3. Teckna låneskydd

Ett bra tips är att faktiskt teckna ett låneskydd, speciellt om du lånar en större summa pengar med en lång återbetalningstid. Har du ett låneskydd så är du skyddad om utifall du skulle råka få bortfall i din ekonomi i samband arbetslöshet eller en längre sjukskrivning.

2. Betala inte lån med andra lån

Du bör undvika att ta lån för att betala andra lån, men det är okej att ta ett större lån för att betala tillbaka dina smålån som du har. Det betyder att du endast behöver betala av ett lån och då oftast till en lägre kostnad.

1. Kolla efter dolda avgifter

Något som är riktigt viktigt är att du alltid ska kontrollera om lånet har dolda avgifter. Det är alltid bättre att fråga långivaren för mycket och få allt klart för dig. Istället för att det tillkommer avgifter som du inte var beredd på och gör att ditt lån blir betydligt dyrare än vad du hade tänkt dig. Tänk på att långivarna finns där för din skull och vill gärna att du ska låna pengar hos dem, med tanke på att konkurrensen är ganska hög mellan långivarna på nätet och bankerna. Tveka inte att ställa frågor!