Kategorier
Nyheter & tips

4 saker att tänka på vid ansökan om privatlån utan UC

Bild: Pixabay

När du ansöker om ett lån hos en kreditgivare kommer denna att göra en kreditupplysning kombinerat med en detaljerad bedömning av din återbetalningsförmåga för att på så sätt kunna avgöra huruvida du kommer kunna återbetala ditt lån i utsatt tid.

En del av själva bedömningen av dig som konsument baseras på kreditupplysningslagen som i sin tur görs via ett kreditupplysningsföretag. Enligt konsumentkreditlagen så måste en kreditgivare genomföra en kreditupplysning för varje specifik kund. 

Om denna kreditupplysning inte visar sig vara helt ren och tillfredsställande så kommer du i många fall att bli nekat lånet.

Här har vi listat 4 saker att tänka på vid ansökan om privatlån utan UC.

4. När ska man använda sig av denna låneform?

Förmodligen har du redan läst en massa gällande när man ska undvika UC. Teoretiskt sett så finns det huvudsakligen två fördelar med att ansöka om privatlån utan UC. Men om man ska vara helt ärlig så handlar det enligt om en enda fördel, nämligen…

3. Behåll din nuvarande kreditvärdighet

När du väljer ett lån utan UC kommer du att behålla din kreditvärdighet hos just Upplysningscentralen. Sanningen är den att om du råkar ansöka om flera lån under en kort period så kan du komma att påverka din totala kreditvärdighet. 

Konsumenter som ansöker om flera lån på kort tid riskerar att bli markerad som högrisk kund eftersom dessa ansökningar signalerar om att man har problem med sin privata ekonomi. Eftersom Upplysningscentralen ägs av de största bankerna så gör du bäst i att undvika UC eftersom du då får behålla din fläckfria kreditvärdighet även hos bankerna.

2. Du ska välja ett lån utan Upplysningscentralen om…

I vissa fall så kan du behöva ta ett litet lån innan lönen landar på bankkontot för att kunna täcka upp för alla dina omkostnader. Eftersom det idag oftast tar endast några minuter från att man ansöker tills att man får privatlånet beviljat så är det en ganska pålitligt alternativ för att lösa den akuta krisen. 

Om vi leker med tanken att du även går i bostads tankar och funderar på att lägga bud på ditt drömboende inom den närmsta tiden så ska du undvika aktörer som använder sig av UC för sina kreditupplysningar för att undvika en försämra kreditvärdighet.

Även om du befinner dig i ekonomiskt prekär situation för tillfället så behöver det inte per automatik innebär att du kommer att ha en försämrad återbetalningsförmåga vid ett senare skede. Bankerna är dock stenhårda på att utgå från detta när din låneansökan behandlas. 

Just därför så kan du komma att bli nekad lånet även om din återbetalningsförmåga är sedan länge ett minne blott. Jus därför så är det av yttersta vikt att ansöka om lån hos en aktör som inte använder sig av UC eftersom du aldrig behöver bry dig om huruvida din kreditvärdighet kan komma att försämras.

1. Du ska inte välja ett lån utan Upplysningscentralen om…

Ett lån utan UC ska inte per automatik användas som ett val för att kunna finansiera dina existerande lån. Om du råkat ansöka om ett lån hos en aktör som använder sig av UC och blivit nekad, så bör du istället för att vända dig till aktör som inte använder sig av UC, beakta din egna ekonomiska situation. 

Det är av yttersta vikt att göra sig införstådd med att bara för att du lyckas få ett lån utan UC så behöver det inte betyda att du vunnit striden. Kom ihåg att genom att ta nya lån för att täcka upp för gamla så gräver du bara en djupare ekonomisk avgrund för dig själv som du i slutändan kommer att få svårt att ta dig ur.