Kategorier
Nyheter & tips

4 saker du bör veta innan du tar ett privatlån

4 saker du bör veta innan du tar ett privatlån
Bild: Pixabay

Vi har alla befunnit oss i situationer där vi känt att den nuvarande ekonomin inte räcker till för att täcka upp för de oförutsedda uppgifter som vi blivit tvungna att handskas med. Anledningen till just ovanstående är oändliga men oftast så brukar dessa te sig i form av ett trasigt kylskåp, ett värmeaggregat som gått sönder mitt i vintern eller att pengarna helt enkelt inte räcker till.

Oavsett vad som är fallet för just dig så är det viktig att betona att hjälp finns att få, i detta fall genom privatlån. Just begreppet privatlån använder sig av fler olika benämningar som i princip betyder samma sak. Det är just därför vanligt att du kommer att få bekanta dig med termen såsom smslån, snabblån, lån utan säkerhet som alla i princip marknadsför en och samma produkt.

Förutom att leta efter det mest förmånligaste erbjudandet så finns det ett antal parametrar som du bör hålla koll på för att säkerställa att privatlånet som du tar är både förmånligt och samtidigt kommer med en stor valfrihet.

Här har vi listat 4 saker du bör veta innan du tar ett privatlån.

4. Möjligheten att kunna betala in när man kan

När du ansöker om ett privatlån så är det viktigt att kontrollera huruvida den aktören som du ansöker hos tillåter dig att betala in pengarna när du får möjligheten. Genom att göra det så kan du betalat in en större eller mindre belopp när du får möjlighet utan att slaviskt följa månadsbetalningen.

3. Möjligheten till betalfria månader

Ibland så kan det blir svårt att täcka upp för alla de kostnader som dyker upp för en viss månad vilket innebär att man kan ha behov av att skjuta upp månadsbetalningen för lånet en eller fler månader framåt. Just därför så bör du alltid sikta på att hitta en långivare som är villig att erbjuda åtminstone två betalningsfria månader så att du har en framförhållning om något oförutsett skulle inträffat som skulle kunna komma att sätta käppar för de månadsbetalningar som du åtagit dig att fullfölja.

2. Ändra återbetalningstiden om du behöver

När du letar efter ett förmånligt lån erbjudande så rekommenderar vi dig att leta efter kreditgivare vilka ger dig möjligheten att ändra återbetalningstiden om du skulle behöva göra så. Genom att ha möjligheten att ändra din återbetalningstid så kan du exempelvis nyttja pengarna som skulle gå till lånet att bekosta familjesemestern eller reskassan för den delen utan att ha dåligt samvete för det hela. Det erbjuder också en annan dimension i flexibilitet eftersom du kommer känna dig mer friare att unna dig saker utan att känna dig begränsad.

1. Transparent prissättning för hela lånet

Förr i tiden så var det väldigt vanligt att aktörerna inte alltid skyltade med de olika dolda avgifterna som applicerades på lånet när du väl blev beviljad det. Detta resulterade i många missnöjda kunder vilka känner sig vilseledda och förda bakom ljuset eftersom lånet helt plötsligt blev dyrare än vad de hade räknat med initialt

Även om det idag finns aktörer som kör med dessa strategier också bör du aldrig välja dessa eftersom en seriös aktör alltid visar upp en transparent prissättning inklusive alla de associerade kostnader som kommer appliceras på lånet.

Detta i sin tur gör att du vet exakt hur mycket du kommer att få betala per månad. På så sätt så kan du planera din privatekonomi på ett enklare sätt utan att behöva undra huruvida nästa räkning kommer innehålla en annan obehaglig överraskning som kommer få ditt blodtryck att rusa okontrollerat!