Kategorier
Nyheter & tips

4 vanliga lånetyper – och vad de är bra för

4 vanliga lånetyper - och vad de är bra för
Bild: Pixabay

Det finns många olika typer av lån. De olika lånen tar olika lång tid att beviljas och de har olika hög ränta. Lån där långivaren ställer höga krav på låntagarens kreditvärdighet tar ofta lång tid att få beviljade men de har oftast lägre ränta. Ytterligare en typ av lån med låg ränta är personallån.

Lån som går snabbt att bevilja brukar ha mycket hög ränta. Det typiska exemplet på sådana lån är snabblån eller SMS-lån. Bolån är de lån som har lägst ränta, därefter kommer privatlån, olika krediter och snabblån. Ett sätt att få ett privatlån med lägre ränta är att involvera din arbetsgivare.

4. Personallån

Den vanligaste typen av lån är privatlån. Dessa lån har högre ränta än bolån men lägre ränta än konto- eller kortkrediter och snabblån. Det finns dock så kallade personallån där återbetalningen sker genom nettoavdrag på lönen. Dessa lån har lägre ränta då risken för missade betalningar är mindre. I övrigt gäller samma villkor som för privatlån.

3. Övriga privatlån

Privatlån innebär lån utan säkerhet. Den enda garantin långivaren har för att få pengarna tillbaka är låntagarens bedömda kreditvärdighet. Dessa lån kan ha lite olika namn och det är en typ av lån som alla storbanker och mindre nischbanker erbjuder. Lånen brukar vara på upp till 500 000 kronor.

2. Bolån

Bolån är lån till fast egendom som hus, insatslägenheter eller tomter. Detta är den typen av lån som har lägst ränta. Anledningen till att dessa lån har låg ränta är att lånet har fastigheten eller tomten som säkerhet. För att garantera att få pengarna tillbaka tar långivaren ut en pant i bostaden.

1. Krediter och snabblån

Lånen som går snabbast att bli beviljad och som har högst ränta är krediter och snabblån. Köper du till exempel något på avbetalning är det en kredit och räntan brukar vara hög. Samma sak gäller kontokredit din bank kan bevilja eller en kortkredit. Allra högst ränta har snabblån som ofta betalas ut direkt efter ansökan.