Kategorier
Nyheter & tips

5 bästa tipsen vid lån utan UC – saker du inte visste

5 bästa tipsen vid lån utan UC
Bild: Pixabay

Att låna utan UC har blivit både allt vanligare och allt lättare. Idag erbjuder mängder av långivare den fördelen och inte enbart för smålån.

Dessutom är det fler och fler konsumenter som insett fördelarna med att kreditkollen görs på annat håll än hos Upplysningscentralen. Särskilt då du som låntagare enbart har fördelar att se fram emot.

Däremot finns det några punkter som alla inte tänker på. Läs vidare för att ta reda på vilka det är!

5. Utan UC – Men bara upp till en viss summa

En del långivare vill inte ha sämre utbud än konkurrenterna. Det är fullt förståeligt. Däremot vill de ändå inte gå hela vägen. Därför marknadsför sig vissa som lån utan UC, men det gäller inte alla summor. Det är inte alltid tydligt heller, utan framkommer i värsta fall precis innan du ska skriva på avtalet. Summorna i dessa fall skiljer sig åt, men ligger ofta runt 30 000 kr till 50 000 kr. Det vill säga att alla högre belopp sker med en kreditupplysning via UC.

4. Dubbla kreditupplysningar

Då det finns en tydlig trend att istället ta en kreditupplysning via Bisnode, Creditsafe eller Safenode är det gärna många aktörer som framhåller detta. I sina reklamkampanjer lyfter de gärna dessa företag då låntagarna blivit allt mer medvetna idag. Vad en del däremot gör är att de tar dubbla upplysningar. Det vill säga att de använder sig både av dessa företag men också av Upplysningscentralen. Däremot är antalet långivare som tillämpar detta som tur är lågt. Ofta handlar det även inte om snabblån och andra mindre lån. Utan i sådana fall snarare privatlån med högre summor på 150 000 kr och mer.

3. Inte lån utan UC – Men en UC på mängder av lån

En kreditupplysning hos UC är inte av onda i sig självt. Det du däremot vill undvika är mängder av upplysningar. Därför är ett förslag att gå via en låneförmedlare som har många långivare och banker anslutna till sig själv. Vad som sker då är att de tar en enda upplysning på dig och använder den för samtliga utskick. Du kan alltså få över 40 låneerbjudanden som är helt skräddarsydda för din ekonomi och ditt lånebehov. Det bästa är att kreditvärdigheten inte försämras och i de flesta fall är tjänsten gratis.

2. Slipp räntan helt och hållet med snabblån utan UC

Tar du ett snabblån utan UC så är du uppenbart i behov av lånet där och då. Det kan handla om en oväntat uppkommen utgift eller en investering som inte kan låta sig väntas. Inget ovanligt i detta och det är många som gör det. Vad däremot de flesta missar är att du kan låna utan ränta de första 14 dagarna. Detta gäller samtliga lån i hela Sverige. Betalar du alltså tillbaka lånet i sin helhet under denna tidsperiod så får inte långivaren ta ut någon ränta. Vänta därför inte med återbetalningen utan gör ett smart val och låna både utan ränta och UC.

1. Återbetalningstiden och ränta i övrigt

Lån utan UC är ofta mindre snabblån. Dessa har många fördelar, men se till att räntan inte drar iväg. Särskilt då dessa typer av lån också har högre ränta än större privatlån. Vad det i praktiken innebär är att ju längre du väntar med återbetalningen, desto mer kostar det för dig. Särskilt i förhållande till lån där kreditupplysningen går via Upplysningscentralen. Gör därför en avvägning om hur länge du behöver lånet. Än viktigare i det sammanhanget är att betala av på lånet så snabbt som möjligt. Har du lite pengar över är det bättre att bita av på lånet än att köpa något spontant. I slutändan innebär det mer pengar i din plånbok.