Kategorier
Nyheter & tips

7 saker att tänka på när du ska samla dina lån

Bild: Pixabay

Vi lånar pengar som aldrig förr. Men för de som dragit på sig för många dyra krediter är livet allt annat än en dans på rosor. Då kan ett samlingslån vara en vettig lösning för att komma på fötter igen.

Genom att samla lån och krediter kan du inte bara sänka din månadskostnad, du får även en bättre överblick gällande din ekonomi. Innan du skickar iväg en ansökan finns det dock en hel del att fundera över.

Här har vi därför listat 7 saker du bör tänka på när du ska samla dina lån.

7. Skaffa dig en helhetsbild

Om du planerar att samla dina lån bör du börja med att skaffa dig en helhetsbild över situationen. Gör en lista över vilka fordringsägare du har att göra med. Gör sedan en lista med summan och räntesatsen för varje lån och kredit för att få en så bra överblick som möjligt.

Denna information är väldigt bra att ha som underlag när du sedan skickar in din ansökan om privatlån för att samla dina dyra lån och krediter.

6. Se till att du uppfyller grundkraven

Innan du ansöker om ett samlingslån bör du kolla upp så att du uppfyller grundkraven som de flesta långivare ställer på dig som konsument.

Ta till exempel reda på om din inkomst är tillräcklig. Har du haft en skuld hos kronofogden bör du försäkra dig om att den är löst. Kolla in några olika långivares hemsidor så hittar du mer information om vilka de vanligaste grundkraven är.

5. Kolla upp ditt kreditbetyg

Innan du går vidare och gör en ansökan om ett samlingslån kan det vara en god idé att kolla upp ditt kreditbetyg. Skulle det visa sig att du inte har ett tillräckligt bra betyg för att bli beviljad ett lån finns det ingen anledning att göra det ännu sämre genom att låta banken göra ytterligare en upplysning på dig. 

Det finns idag flera olika tjänster online som erbjuder kreditupplysningar gratis eller mot en mindre kostnad, t.ex. KreddyMinuc.se och Minupplysning.se.

4. Försöka visa upp en god ekonomi

Om du inte har fast inkomst eller om du av någon annan anledning känner dig osäker på om du kommer att bli beviljad ett nytt lån, försök att på något sätt visa upp en god ekonomi för långivaren. Du kanske har sparkapital som gör att du inte behöver låna hela beloppet? En annan idé är att säga upp abonnemang och liknande som du inte nyttjar eller att försöka sälja saker som du inte använder.

Om du har mobil- eller tv-abonnemang och olika försäkringsavtal kan det vara värt att kontakta dessa företag för att se om det finns möjlighet att pressa ned priserna något.

3. Jämför långivare

När du sett över din situation och väl bestämt dig för att ta ett samlingslån är det dags att välja långivare. Det låter kanske som en krånglig och tidskrävande uppgift, men faktum är att det är väldigt smidigt.

Idag finns ett flertal låneförmedlingssajter som tar in offerter och samlar erbjudanden åt dig. En av dessa aktörer är Enklare.se, som är experter på att förmedla och samla lån åt sina kunder. Tjänsten är helt kostnadsfri och har hittills hjälpt över 200 000 personer att förändra sin ekonomiska situation till det bättre.

2. Välj det bästa erbjudandet för dig

Huvudanledningen till att man samlar sina lån är givetvis för att få ner kostnaderna. Men det finns även andra saker att ha i åtanke. Är det viktigt för dig att du amorterar på lånet? Hur lång bindningstid vill du ha?

Fastställ vad som är viktigast för dig och välj sedan det erbjudande som passar dina behov bäst.

1. Försök amortera

Lån är inget man vill ha, men ibland är det ett nödvändigt ont. Så även om du fått ett samlingslån beviljat bör du ha en egen amorteringsplan i bakhuvudet.

Kan du betala av mer än villkoren kräver är det verkligen att rekommendera. Några hundralappar här och där kanske inte känns så mycket, men varje extraamortering du gör för dig ett steg närmare en skuldfri tillvaro.